(DUTCH)

PERSBERICHT

Dordrecht/ Keulen, 15 mei 2019

NOORDKAAP TAXI

Taxiritten op het snijvlak van performance en digitale cultuur, daarmee neemt Noordkaap in juni afscheid van de analoog bestuurde auto. De zelfdenkende auto komt eraan!

De kunstenaars JODI (NL), Abner Preis (NL) en Max Dovey (UK) maken speciaal voor dit project werk, afgestemd op de stad Keulen. Sinds de Futuristen de auto prezen als het ultieme instrument voor menselijke vooruitgang, is het één van de meest bepalende consumptiegoederen van de 20e eeuw geworden. Symbool van status, zelfbeschikking, autonomie en kracht. De vervuilende auto staat nu echter stil in files en wordt ingehaald door de digitale snelweg. Om te overleven transformeert de auto-industrie de auto tot zelfdenkende informatiebron die waardevolle data van diens bestuurder verzamelt. Gekoppeld aan Google, Apple of Amazon wordt ons gedrag in kaart gebracht en bijgestuurd. Vergeet de droom van zelfbeschikking en autonomie. Het zogenaamde surveillance capitalism, zoals de econoom Shoshana Zuboff het omschrijft, verovert ook de privéruimte van onze vehikels. Het omslagpunt is daar, tijd voor een afscheid!

Met de focus op digitale storytelling, virtual reality en DIY internet technologie worden drie verschillende taxiritten aangeboden. Daarbij maakt Noordkaap gebruik van de beige taxi’s die massaal in Keulen rondrijden.

JODI kidnapt de zintuigen met 3D brillen langs auto gerelateerde filmfootage en presenteert een eigen lettertype voor de stad dat gebaseerd is op Googlemaps. Tijdens interactieve taxiritten, laat Max Dovey zijn passagiers de stad beschrijven. Deze input wordt geanalyseerd en resulteert ter plekke in een psychologisch profiel dat de digitale identiteit van de passagier prijsgeeft. De Amsterdamse storyteller Abner Preis, neemt groepen mee langs de ruïnes van de ooit fameuze Keulse auto-industrie in een post-industriële wijk die sterk aan klassieke gentrification onderhevig is.

Zaterdag 8 juni om 19.00 uur gaat het project bij de King Georg Kiosk, Sudermansplatz 2 in Keulen van start met de officiële opening “A Taxi Happening” samengesteld door Dirk Paesmans (JODI) en Katja Diallo (artistiek directeur Noordkaap). Speciale gast is Inari Wishiki, de Japanse kunstenaar uit Rotterdam die vorig jaar opzien baarde door met Delivaroo een aardappel berg te verplaatsen tijdens het TodaysArt festival.

8 t/m 29 Juni 2019


Noot voor de redactie

Wil je meer informatie en/ of beeldmateriaal, contact met een van de deelnemers of wil je een pers rit boeken? Neem dan contact op met Katja Diallo, diallo@noordkaap.org

Verdere informatie

NKTaxi is onderdeel van het project Memory Stations, een initiatief van de Academie van de Kunsten van de Wereld/ Keulen, dat een breed publiek betrekt bij de totstandkoming van een nieuw digitaal archief van het culturele geheugen van de stad.